DESTINATARIS

Escoles i instituts de primària i secundària.

Taller destinat a alumnes d’entre 10 i 16 anys.

Cada taller es realitza per un màxim de 30-35 alumnes.

Existeixen variants del taller destinats a alumnes de Batxillerat o Cicles Formatius, més orientats a conscienciar sobre la petjada digital en el seu futur, i a pares i mares (AMPA’s) per conscienciar sobre el bon ús de les xarxes.

 

OBJECTIUS

L’objectiu principal d’aquest taller és conscienciar als més joves de la importància de fer un ús responsable de les dades personals, tant de les pròpies, com les dades de tercers. Per tal que això sigui possible cal fomentar un bon ús d’eines com el mòbil, com a màxim canalitzador de l’accés a les xarxes socials, i altres continguts compartits en línia com per exemple els jocs online.

Per tant, en aquest taller volem reflexionar sobre casos pràctics i propers pel dia a dia , que permetin generar pautes del que s'ha de fer i el que no s'ha de fer per un ús correcte de les xarxes, i com ens hem de protegir en aquest entorn per no crear una identitat digital que ens perjudiqui. El propi infant o adolescent disposa del sentit comú necessari per prendre decisions pròpies que són les úniques que podran ser efectives, mentre que la imposició de límits i pors pròpies per part dels adults, que pretenem inculcar la nostra visió del món digital, molt probablement generaran l’efecte contrari.

Facilitar eines per evitar problemes i enganys en les compres a través d’internet. Aprendre a detectar webs segures i confiables. Conèixer les obligacions del venedor i saber on i com reclamar en cas de tenir un conflicte amb l’empresa venedora.

Facilitar eines d’autoprotecció a les xarxes i internet, tant amb comportaments, com a través de la configuració de privacitat d’aquestes xarxes. Exposar amb claredat que és i com funciona una xarxa social. Fer sentir a l’adolescent que no utilitza un producte, ell mateix és el producte.

Que hem publicat avui? Quina informació sobre nosaltres hem facilitat? Quina informació hi ha en una foto ? Que es fa amb tota aquesta informació? On es guarda? Qui la guarda i per què?

Perquè ens demanen permisos les aplicacions? Poden accedir a altra informació del meu terminal? Com tenim confugurades le snostres xarxes?

Quants amics tinc? Quants en conec? Quantes fotos porto publicades? En quantes estic etiquetat? Es poden utilitzar les meves fotos d’Instagram per part de tercers? I si el tinc públic? Quins són els drets  legals sobre la meva pròpia imatge?

En quines xarxes socials queda reflexada la nostra ubicació quan publiquem? Ens poden rastrejar? Queda emmagatzemat els llocs on hem estat?

Hi ha límits legals en els vídeos que podem publicar? Que hi ha darrera dels temes dels que parlen els influencers en el seu canal de Youtube? (

Juguem a jocs online amb altres usuaris que no coneixem? Quina informació sobre nosaltres facilitem durant el joc? Es poden par en contacte amb mi els altres jugadors? Pagament per desbloquejar parts del joc, com es paga i quins perills té?

Comerç electrònic: Heu comprat mai res a internet? Compraríeu a qualsevol pàgina? En que us baseu per decidir si el web és fiable? Puc retornar el producte si no em convenç? Wallapop funciona igual que qualsevol pàgina de comerç electrònic? Se on i com reclamar?

Aquestes són algunes de les preguntes que posem sobre la taula, i sobre les quals conversem amb els/les alumnes/alumnas, i els temes que tractarem durant 60-90 minuts durant el taller, per tal de trobar respostes entre tots plegats a aquets dubtes que ens genera el món del "social media". 

Trobareu interessants continguts relacionats a aquests enllaços:

https://www.is4k.es/

https://internetsegura.cat/joves/

http://edu365.cat/internetsegura/index.html

 

Si voleu ampliar la informació no dubteu en contactar amb nosaltres al correu unae@unae.cat

 

Aquest taller es realitza gràcies al suport del Servei de Suport a les Polítiques de Consum de la Diputació de Barcelona:

Web: https://www.diba.cat/es/web/consum

Twitter: @ConsumDiba